Wat is de menopauze?

Wat is de menopauze?

Tijd om te lezen 4 min

De laatste menstruatie in je leven wordt de menopauze genoemd. De periode hier rond omheen is de overgang. Hierin maakt je lichaam een hoop hormonale veranderingen door en verandert je menstruatiecyclus tot je de laatste ongesteldheid, oftewel de menopauze, bereikt.

Lees in dit artikel wat de menopauze precies is. Wat het verschil met de overgang is. Welke symptomen je kunt hebben en hoe je hiermee omgaat. 

Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang? 

De overgang is de levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden met het produceren van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fase duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar, maar dit kan langer of korter zijn. Ergens midden in deze periode in je leven die we de overgang noemen, vindt de menopauze plaats. De menopauze is het moment waarop je je laatste menstruatie hebt.

Het verschil tussen de overgang en de menopauze is dus dat de overgang een levensfase aanduidt, in tegenstelling tot de menopauze, wat een momentopname is. Als je minstens een jaar lang niet ongesteld bent geworden, weet je dat je de menopauze hebt bereikt. En dat je vorige menstruatie je laatste is geweest.

Je leest meer over de overgangsperiode en de verschillende fases die je daarin doormaakt in het artikel De fasen van de overgang uitgelegd >>.

Hoe ontstaat de menopauze? 

De overgang begint op het moment dat de rijping van eicellen minder regelmatig wordt. De hoeveelheid eicellen neemt af en er komen er minder tot rijping.

Bij je geboorte zitten al je eicellen al in je eierstokken. Iedere maand rijpt er een eicel en vindt een eisprong plaats. Dit wordt de ovulatie genoemd. De dagen rondom de ovulatie zijn de vruchtbare periode. Als de voorraad eicellen bijna op is, komen minder eicellen tot rijping en begint de overgang.

Minder oestrogeen

Omdat er geen rijpe eicellen meer vrijkomen uit de eierstokken, maakt je lichaam minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan. Hierdoor groeit het slijmvlies in de baarmoeder sneller of langzamer, waardoor je vaker of juist minder vaak ongesteld wordt.

De afnemende productie van de hormonen oestrogeen en progesteron heeft effect op je lichaam. Zo verstoort het de warmteregulatie, waardoor je opvliegers krijgt. En heeft het effect op je hart, botten en borsten.

Het opraken of niet meer rijpen van de eicellen zorgt voor hormonale veranderingen die er op hun beurt weer voor zorgen dat je menstruatiecyclus verandert. Uiteindelijk leidt dit tot de laatste ongesteldheid, ook wel menopauze genoemd.

Het einde van de vruchtbaarheid

Je bent niet meer vruchtbaar zodra de rijping van eicellen stopt. Na de menopauze ben je dus onvruchtbaar. Omdat je pas 12 maanden na je laatste ongesteldheid zeker weet dat het de menopauze was, is het verstandig om tot die tijd voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

De symptomen van de menopauze

Het eerste symptoom van de overgang is vaak een verandering in je menstruatiepatroon: je wordt onregelmatiger ongesteld. Er zit bijvoorbeeld meer tijd tussen de menstruaties of menstruaties volgen elkaar juist sneller op. Ook kan het zijn dat je meer bloed verliest dan normaal gesproken tijdens je menstruatie, eventueel met stolsels.

Ongemakken tijdens de overgang

Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, ervaart een groot deel van de vrouwen klachten in deze periode. Behalve de veranderingen in de menstruatiecyclus zijn opvliegers en stemmingswisselingen veelvoorkomende symptomen tijdens de overgang.

Bij een opvlieger krijg je het opeens heel warm, wordt je gezicht en hals rood en ga je zweten. Opvliegers worden veroorzaakt door de verminderde oestrogeenproductie, waardoor de warmteregulering van je lichaam af en toe wat in de war is.

Voor handige tips tijdens de overgang lees je het artikel “Wat te doen tegen overgangsklachten?”.

Vanaf welke leeftijd is de menopauze? 

Gemiddeld bereikt een vrouw haar menopauze als zij 51 jaar oud is. Afhankelijk van wanneer de overgang begint kan de menopauze eerder of later zijn. De overgang is de periode rond de menopauze en begint bij de meeste vrouwen als ze tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. Deze periode waarin je lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans, duurt ongeveer 5 tot 10 jaar in totaal.

Voor je 40ste in de overgang raken is minder gebruikelijk, maar toch gebeurt dit bij 1 op de 100 vrouwen. Dit wordt een vervroegde overgang genoemd. Een vervroegde overgang kan een aanwijsbare oorzaak hebben, zoals een erfelijke aandoening, een medische behandeling of het weghalen van de eierstokken. Maar, in de meeste gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van een vervroegde overgang.

Ondersteuning tijdens de menopauze

De overgang is een lastige periode voor de meeste vrouwen, vanwege de hormonale veranderingen in het lichaam. Zeker als je veel last hebt van ongemakken zoals opvliegers of stemmingswisselingen, beïnvloedt de overgang je dagelijks leven op een vervelende manier.

Er zijn een aantal dingen die kunt doen om de klachten te verminderen. Uiteraard kun je altijd in overleg met je huisarts samen op zoek gaan naar een passende oplossing die werkt voor jou. Je kunt je lichaam ook ondersteunen met natuurlijke supplementen. De overgang supplementen van OvaBalance helpen je bij ongemakken tijdens de overgang.

Je kiest bijvoorbeeld voor de Overgang Voordeelbundel. De bundel beval een kruidensupplement dat ondersteunt bij opvliegers, vitamine D3 en K2, en Omega 3. Een ander fijn product tijdens de overgang is de Menopause Comfort Tea met onder andere salie.

Meer leren over de overgang?

Meer leren over de overgang en menopauze? Dan helpen boeken zoals De Hormoon Revolutie of Hormoonbalans Voor Vrouwen je op weg.


Ook interessant om te lezen